Η Εθνική ομάδα συγκλονίζει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, καθώς με μεγαλειώδη εμφάνιση απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού νίκησε τους «Ελέφαντες» 2-1 με πέναλτι του Σαμαρά στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων και σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της σε τελική φάση Μουντιάλ.
Η Ελλάδα προκρίθηκε στις 16 καλύτερες του πλανήτη ως δεύτερη από τον 3ο όμιλο (πρώτη η Κολομβία) και την Κυριακή 29 Ιουνίου θα παίξει στην «Αρένα Περναμπούκο» του Ρεσίφε με την Κόστα Ρίκα, διεκδικώντας την είσοδό της στα προημιτελικά. Ταυτόχρονα, η Εθνική διασώθηκε από τον καταποντισμό που γνώρισαν τεράστιες ευρωπαϊκές ομάδες (και όλες οι Βαλκανικές), όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, η τετράκις πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία και η Αγγλία, καθώς αυτές επιστρέφουν κι αυτή συνεχίζει.
Το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος κατέγραψε απόψε στο «Εστάντιο Καστελάο» της Φορταλέζα τη μακράν καλύτερη παρουσία της σε παιχνίδι Μουντιάλ, έπαιξε κυριαρχικό ποδόσφαιρο απέναντι σε έναν εξαιρετικό αντίπαλο, τον πίεσε και τελικά τον νίκησε, έστω με μια αμφισβητούμενη διαιτητική απόφαση, σε ένα παιχνίδι πάντως που η τύχη τής είχε γυρισμένη την πλάτη για 90 λεπτά, μα στο τέλος της χάρισε το πιο γλυκό χαμόγελό της.
Δύο αναγκαστικές αλλαγές στο 24΄
Πριν καν συμπληρωθούν 25 λεπτά αγώνα ο Σάντος είχε ήδη χάσει δύο από τους παίκτες που επέλεξε να ξεκινήσουν και η ελληνική ομάδα είχε σπαταλήσει δύο αλλαγές που ενδεχομένως να αποδεικνύονταν καθοριστικές στο «καμίνι» της Φορταλέζα.
Στο 12ο λεπτό ο Σάμαρης πήρε τη θέση του Κονέ, που ένιωσε ένα «τσίμπημα» και βγήκε για να μη ρισκάρει μεγαλύτερη ζημιά, ενώ στο 18΄ η φροντίδα του ιατρικού επιτελείου δεν «έγιανε» τον Καρνέζη, που άφησε τη θέση του στον Γλύκο στο 24΄!
Όλα αυτά σε ένα παιχνίδι χωρίς ένταση, πάθος και δύναμη, αφού οι δύο αντίπαλοι δεν ήθελαν να ανεβάσουν ταχύτητα από νωρίς, ο καθένας για τους δικούς του λόγους: οι «Ελέφαντες» επειδή η ισοπαλία τους εξυπηρετούσε, οι «γαλάζιοι» διότι ήξεραν ότι χρόνο για να ζητήσουν το γκολ είχαν, αλλά αυτό θα ήταν άνευ αξίας αν η εστία τους παραβιαζόταν.
Ατυχίας το... ανάγνωσμα
Η ατυχία… τρίτωσε στο 33ο λεπτό, όταν στην εξαιρετικά εκδηλωθείσα ελληνική αντεπίθεση ο Σαμαράς βρήκε τον Χολέβα σε θέση σέντερ φορ, ο «Γερμανός» προχώρησε και έξω από την περιοχή του Μπαρί εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» με το δεξί πόδι(!), με την μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι.
Τελικά το 1-0 ήρθε στο 42ο λεπτό, από την οξυδέρκεια του Σάμαρη που πίεσε σωστά κι έκλεψε την μπάλα στα 30 μέτρα από την αντίπαλη περιοχή, με τον Σαμαρά να του τη γυρίζει στο σωστό χρόνο και το νεαρό διεθνή του Ολυμπιακού με πλασάρει με απίστευτη ηρεμία για το πρώτο γκολ της καριέρας του στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο.
Γαλανόλευκη κυριαρχία
Το προβάδισμα της Ελλάδας έφερε «τρικυμία» στους Αφρικανούς. Η Εθνική κυριαρχούσε και στο δεύτερο ημίχρονο, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους «Ελέφαντες», τους οποίους απείλησε με δεύτερο γκολ από σουτ του Χριστοδουλόπουλου (46΄, 54΄) και του Σαλπιγγίδη (58΄), που έβγαλε σε κόρνερ ο Μπαρί, ενώ στο 68΄ το ασύλληπτο βολέ του Καραγκούνη παραλίγο να «διαλύσει» το οριζόντιο δοκάρι!
Η τύχη είχε αποστρέψει για άλλη μια φορά το πρόσωπό της και η ελληνική ομάδα φαινόταν ότι δεν μπορούσε να τα βάλει μαζί της, αφού πόσες ευκαιρίες θα πρέπει πια να κάνει μια ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο για να σκοράρει;
Φινάλε-θρίλερ
Τελικά οι Αφρικανοί έφτασαν στο 1-1 στη μοναδική αξιόλογη προσπάθειά τους έως τότε, όταν στο 74ο λεπτό η ελληνική άμυνα είχε βγει ψηλά, ο Ζερβίνιο βρήκε χώρο για να δώσει στον Μπονί κι αυτός με πλασέ ισοφάρισε, ενώ με το πράγμα να καταντά… σαδισμός πια, η σέντρα-σουτ για γκολ του Τοροσίδη στο 80΄ σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Μπαρί.
Τα πάντα φαίνονταν χαμένα, αλλά ως γνωστόν στο ποδόσφαιρο ουδείς μπορεί να προβλέψει αν δεν ακουστεί το (τριπλό) σφύριγμα. Σε ένα από τα πλέον εκπληκτικά φινάλε όλων των εποχών το παιχνίδι γύρισε... τούμπα.
Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κι ενώ ο Σαμαράς ετοιμαζόταν να σουτάρει βρέθηκε στο έδαφος από τον Σίο, ο Κάρλος Βέρα έδειξε τα 11 μέτρα και ο ίδιος παίκτης με ολύμπια ψυχραιμία «εκτέλεσε» τον Μπαρί για τη νίκη και την πρόκριση, σημειώνοντας επίσης το πρώτο γκολ της καριέρας του σε Μουντιάλ.
Με τα δύο γκολ η Ελλάδα σημείωσε όσα τέρματα είχε συνολικά πετύχει στα δύο προηγούμενα Μουντιάλ που συμμετείχε, ενώ με τους τέσσερις βαθμούς δημιούργησε επίσης ρεκόρ, αφού στις διοργανώσεις του 1994 και 2010 είχε συγκεντρώσει μόλις τρεις.
Το κείμενο προέρχεται από το http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου