Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ο νέος αρχηγός του Βρετανικού Στόλου είναι Έλληνας!


Ο σερ Γιώργος Ζαμπέλλας είναι ο νέος αρχηγός του Βρετανικού Ναυτικού και ο πρώτος ελληνικής καταγωγής που αναλαμβάνει τέτοιο αξίωμα. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1958. Οι γονείς του Μιχάλης και Ρόζμαρι Ζαμπέλλα, τον μεγάλωσαν στη Ζιμπάμπουε, την τότε Νότια Ροδεσία, όπου και πήγε σχολείο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Southampton στην Αγγλία, Αεροναυπηγική και Μηχανική της Αστρονομίας.
Το 1980 κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου και ξεχώρισε σε όποιο πόστο κι αν βρέθηκε. Ξεκίνησε ως πιλότος ελικοπτέρου και διετέλεσε κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού Cattistock και των φρεγατών Chatham και Argyll, μεταξύ άλλων θέσεων.
Τιμήθηκε δύο φορές από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του. Για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς του στον εμφύλιο πόλεμο της Σιέρα Λεόνε, τιμήθηκε και με τον Σταυρό Διακεκριμένης Υπηρεσίας το 2001.
«Οι νέοι είναι το μέλλον και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα καταφέρουν με ευκολία να ξεπεράσουν όσα πέτυχε η δική μου γενιά», δηλώνει.
Στις 24 Ιανουαρίου του 2013 ο ναύαρχος σερ Γιώργος Ζαμπέλλας απέκτησε τον τίτλο του Πρώτου Λόρδου της Θάλασσας, μετά από ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος τον εξήρε για τον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής σκέψης του Βασιλικού Ναυτικού.
Ως Πρώτος Λόρδος της Θάλασσας έχει υποχρέωση να διατηρεί το αξιόμαχο, το ηθικό και την επάρκεια του Στόλου και να υποστηρίζει τον Γενικό Γραμματέα στην διαχείριση και κατεύθυνση των Ένοπλων Δυνάμεων.
Είναι παντρεμένος από το 1982 με την αγαπημένη του Amanda Jane LeCudennec, με την οποία απέκτησαν 3 γιους.

http://www.ellines.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...