Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Το απόρρητο "Σχέδιο Ζ" για την Ελλάδα


Τι προέβλεπε. Τα σενάρια για Grexit.

Εβδομαδιαίο όριο ανάληψης 50-100 ευρώ για κάθε Έλληνα προέβλεπε το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT για την κρίσιμη συνάντηση στις Κάννες, το δημοψήφισμα Παπανδρέου και τα σενάρια για Grexit. Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στον Alpha, επιβεβαίωσε τα όσα γράφουν οι FT και ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ στο βιβλίο του "Stress Test", για το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν οι αγανακτισμένοι πλημμύριζαν το Σύνταγμα, η τρόικα "τα είχε σπάσει" με τον τότε ΥΠΟΙΚ Ε. Βενιζέλο και ο Α. Σαμαράς ήταν συνεχώς απέναντι στην κυβέρνηση. Κάτω από ένα τέτοιο σκηνικό, ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει στον κ. Βενιζέλο την μετατροπή του ελληνικού προγράμματος σε ένα πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ.
Σύμφωνα με τους Financial times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν ο υπέρμαχος του Grexit με τη μεγαλύτερη επιρροή ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ μέχρι το 2011, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε απαγορεύσει τις όποιες δημόσιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, για να μην λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Όπως αναλυτικά γράψαμε στο star.gr, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ είχαν προετοιμάσει απόρρητο «Σχέδιο Ζ» για την Ελλάδα. Το σχέδιο περιλάμβανε λεπτομερείς κινήσεις για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό σύστημα από το μηδέν. Τα δραστικά μέτρα, περιλάμβαναν κλείσιμο των ΑΤΜ αλλά και την επαναφορά συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων.
Το σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαρά,ς στο προεκλογικό σποτ του κόμματος του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επιμένει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν μια μπλόφα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2011 και την πρόταση για Grexit ακολούθησαν δραματικές ώρες για την Ελλάδα, όπως αποκάλυψαν και οι Financial Times με τα κλάματα της Μέρκελ, το παρασκήνιο με τον Μπαρόζο, τις φωνές και τις απειλές του Σαρκοζί.
Τελικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος απέρριψε το «Grexit» επειδή οι οικονομικοί της σύμβουλοι δεν μπορούσαν να διατυπώσουν με σαφήνεια πρόβλεψη για το τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση και η καγκελάριος δεν ήθελε να λειτουργήσει με βάση την αβεβαιότητα...

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...