Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

Στα πρόθυρα νέας ελληνοτουρκικής κρίσης...


Εξαιρετικά προβληματισμένος επέστρεψε στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (μέχρι αύριο το απόγευμα) Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Για πρώτη φορά είδε τόσο σκληρό τον Τούρκο πρόεδρο -με τον οποίο γνωρίζονται από την εποχή που ήταν αμφότεροι δήμαρχοι Αθηνών και Κωνσταντινούπολης- και τόσο αποφασισμένο να προχωρήσει σε Αιγαίο και Κύπρο σε ενέργειες οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ένταση και μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής και τα εθνικά μας συμφέροντα.
"Στην Κύπρο δεν κάνουν πίσω ούτε βήμα. Ανησυχώ...", έλεγε στους στενούς του συνεργάτες ο κ. Αβραμόπουλος. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε ούτε μία φωτογραφία μεταξύ των δύο ανδρών με τα γνωστά διπλωματικά χαμόγελα.
Ήδη ο Δ. Αβραμόπουλος, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη, έδωσε πληροφορίες για σκηνικό υψηλής έντασης που επικρατούσε μέχρι το περασμένο Πάσχα στο Αιγαίο και έχει αρχίσει πάλι να διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Μεταξύ αυτών και για την "διείσδυση τουρκικού εναέριου μέσου" (δεν διευκρινίζεται αν ήταν UAV ή ελικόπτερο) τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κάλυμνο σε μία εξέλιξη που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύγκρουσης αφού η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε κατάρριψη του μέσου.
Ακολούθησε επικοινωνία του με τον ομόλογό του Τούρκο υπουργό Άμυνας ο οποίος προφασίστηκε άγνοια και εν συνεχεία υπήρξε εκτόνωση για μερικές ημέρες.
Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην Κομισιόν, βρέθηκε με τον Ερντογάν στο σπίτι του προέδρου της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Δ.Αβραμόπουλος αισθάνεται ότι "Κάναμε ότι μπορούσαμε για την αμυντική θωράκιση της χώρας στο πλαίσιο των όσων μας άφηνε να κάνουμε η τρόικα. Ελπίζουμε να είναι αρκετά γιατί έρχονται καταστάσεις οι οποίες θα χρειαστούν άκρως ετοιμοπόλεμες ΕΔ".
Η εικόνα που αποκόμισε ο Δ. Αβραμόπουλος είναι ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και ότι επειδή είναι απρόβλεπτοι "όλοι τους αντιμετωπίζουν με εξαιρετική προσοχή -και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ"...
Κι ένα επεισόδιο που δείχνει πώς ο Ρ. Τ. Ερντογάν νιώθει πανίσχυρος και σίγουρος για την Τουρκία: Στις 16 Μαΐου 2013 σε συνάντηση των δύο στον Λευκό Οίκο, ένας μαινόμενος Ερντογάν σηκώθηκε και άρχισε να κουνά το δάκτυλο του στον Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι υπαναχώρησε στο ζήτημα της Συρίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Ερντογάν σηκώθηκε και κουνούσε το "γαμημέ... του δάκτυλο στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου, μέσα στον Λευκό Οίκο"!
Φαντάζεστε ανάλογη σκηνή με πρωταγωνιστή Έλληνα πρωθυπουργό;
Πάντως οι πληροφορίες για επάνδρωση φυλακίων παρατήρησης και θέσεων πυροβολικού απέναντι από την Μεγίστη (Καστελόριζο) είναι εξόχως ανησυχητικές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...