Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Η Σύνοδος της Αποτυχίας


Άλλη μία ευρωπαϊκή σύνοδος που απέτυχε να παραδώσει μία αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη έφθασε στο τέλος της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ΟΧΙ σε παράλληλη λειτουργία του EFSF και του ESM που θα αύξανε την συνολική δύναμη πυρός του συστήματος και θα προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια σε ενδεχόμενο default. Είπε ακόμη ΟΧΙ στην απόδοση τραπεζικής άδειας στο ESM που θα του επέτρεπε να δανείζεται από την ΕΚΤ παρακάμπτοντας έτσι το άρθρο 123 που απαγορεύει την αγορά κρατικού χρέους στην πρωτογενή αγορά και θα συνιστούσε το Big Bazooka που απεγνωσμένα αναζητείται εδώ και καιρό.

Από την άλλη είπε ΝΑΙ στην μη συμμετοχή ιδιωτών σε ενδεχόμενα μελλοντικά κουρέματα αναγνωρίζοντας ότι αυτό που συνέβη με την χώρα μας ήταν λάθος. Το λέγαμε εδώ και καιρό αλλά οι φωστήρες κάποιων ελληνικών καναλιών μιλούσανε για την σιδηρά κυρία που έβαλε τις τράπεζες στην θέση τους. Τώρα τα ίδια κανάλια σιωπούν και μιλάνε για αποτυχία της τακτικής Μέρκελ. Αλήθεια πόσο κοστίζει η συνεχής αλλαγή πλεύσης των ελληνικών ΜΜΕ;

Η Μέρκελ πήρε όμως τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κανείς ότι και αυτό είναι λάθος και θα οδηγήσει και πάλι σε φυγή των επενδυτών από την Γηραιά Ήπειρο. Στοιχηματίζω ότι θα το εκθειάσουν και αυτό τα γνωστά κανάλια.

Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης, Μ. Ντράγκι, μείωσε μια μέρα πριν τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,25 μονάδες βάσης αρνούμενος όμως να αποδεχθεί την διοχέτευση χρηματοδότησης από τις Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρωζώνη μέσω του ΔΝΤ. Δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού και δηλώνει ότι η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στην αντιπληθωριστική της εντολή.

(Να σημειώσω ότι στις ερωτήσεις που του κάνανε στην συνέντευξη τύπου ξεχνούσε διαρκώς την ερώτηση και ζητούσε την επανάληψή της.)

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλό, ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Οι αγορές το ξέρουν και γι' αυτό είχαμε την τεράστια χθεσινή πτώση των δεικτών. Σήμερα αντίθετα οι δείκτες ανέβηκαν περιέργως παρόλο που η σύνοδος τους έδωσε ένα ναι μεν δωρεάν αυτοκίνητο το οποίο όμως είναι εντελώς ξεχαρβαλωμένο. Κάνει εντύπωση ο όγκος των συναλλαγών. Ήταν τόσο μεγάλος που σε κάνει να υποψιάζεσαι ότι κάποιοι μεγάλοι μπήκαν στο σύστημα αγοράζοντας μαζικά για να ανεβάσουν τους δείκτες. Άλλωστε θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να ισχυριστούν ότι οι αγορές ικανοποιήθηκαν από τα αποτελέσματα της Συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντ. Κάμερον, είπε τέλος το αυτονόητο. Ότι δηλ. η Αγγλία δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει την εθνική κυριαρχία της όπως κάνουν κάποιες χώρες της Ευρώπης. Σημειώστε ότι τα δεκαετή αγγλικά ομόλογα (GILT) έχουν χαμηλότερα επιτόκια από τα γερμανικά BUND και αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω της εθνικής κυριαρχίας που της ζήτησε η Γερμανία να παραδώσει στις Βρυξέλλες. Μήπως οι Άγγλοι καταλαβαίνουν καλύτερα κάποια πράγματα από εμάς που δίνουμε γη και ύδωρ για μερικά δις τα οποία θα ανταλλαγούν με δεκαετίες ανέχειας;

Δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς οικονομική υποστήριξη συνιστά σπιράλ θανάτου για την χώρα αλλά κυρίως για τους πολίτες της. Και αν νομίζεται ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα περιμένετε λίγο και θα δείτε ότι υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ακόμη περιθώρια.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ, Ανάλυσης IV και της Ανάλυσης V.
http://center24.blogspot.com/2011/12/blog-post_09.html#ixzz1g4F7Uw1C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...