Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

"Το νησί". Μια όαση ποιότητας μέσα στην κακογουστιά της ελληνικής tv!


Το είδα και μου άρεσε. Και να σας πω την αλήθεια, δάκρυσα κιόλας!
Όχι, το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, όμως χωρίς να ξέρω την συνέχεια, με συνεπήρε η ροή του έργου, το ύφος του, οι ερμηνείες των εξαίρετων ηθοποιών...
Μιλάω, βέβαια, για το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του Mega, "Το νησί", που βασίζεται στο καταπληκτικό βιβλίο (όπως το χαρακτηρίζουν όσοι το έχουν διαβάσει) της Βικτόρια Χίσλοπ.

Πολλά τα θετικά αυτής της προσπάθειας. Πρώτα-πρώτα, τη συγγραφή του σεναρίου έχει κάνει η πολύπειρη Μιρέλλα Παπαοικονόμου. Έπειτα, στη σειρά συμμετέχουν πολύ καλοί ηθοποιοί, με επικεφαλής τον Στέλιο Μάινα και την Κατερίνα Λέχου, που από το πρώτο κιόλας επεισόδιο μας έδειξαν τι θα επακολουθήσει. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θοδωρής Παπαδουλάκος, ενώ ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς έχει δημιουργήσει ολόκληρους οικισμούς σε φυσικούς χώρους. Τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο Βαγγέλης Κατριτζιδάκης (πολύ υψηλό επίπεδο). Όλα αυτά πλαισιώνονται από μία υποβλητική μουσική (του Μίνωα Μάτσα), απόλυτα ταιριαστή με την ατμόσφαιρα του σίριαλ.

H ίδια η Hislop είπε για τη σειρά: «Με ρώτησαν γιατί είπα όχι σε παραγωγό του Χόλιγουντ, ενώ είπα ναι στον Πέτρο Μπούτο του MEGA. Στην πρώτη μας συνάντηση του εξήγησα ότι θέλω να βρίσκομαι κοντά στην παραγωγή της σειράς Το Νησί. Ο Πέτρος, αντίθετα με τον παραγωγό του Χόλιγουντ, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό. Παρόλο που η ιστορία για τη Σπιναλόγκα ήταν εντελώς φανταστική, υπήρξαν αληθινοί άνθρωποι πάνω σε αυτό το νησί που υπέφεραν από τη λέπρα. Ήθελα να βεβαιωθώ ότι η μνήμη τους θα γινόταν σεβαστή. Αναφέρομαι ιδιαίτερα σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, το Μανόλη Φουντουλάκη που υπέφερε από την ασθένεια της λέπρας για πάρα πολλά χρόνια. Έγινε φίλος με όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν στην παραγωγή. Με τη ζεστασιά του, τη δύναμή του και πάνω απ’ όλα τη σοφία του. Ο Μανώλης Φουντουλάκης, μας ενέπνευσε και μας επηρέασε όλους. Δυστυχώς ο Μανόλης έφυγε από κοντά μας φέτος το Μάιο σε ηλικία 86 ετών. Αλλά πιστεύω ότι αν ήταν εδώ μαζί μας απόψε θα ήταν πολύ χαρούμενος για αυτό που πρόκειται να δούμε. Θα ήταν πολύ περήφανος κι εμείς όσοι τον ξέραμε είμαστε πολύ περήφανοι που τον γνωρίσαμε».

Η συγκεκριμένη σειρά, λοιπόν, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας μείνει αξέχαστη, αν σκεφτεί κανείς και την συγκυρία μέσα στην οποία προβάλλεται. Αντιμέτωποί της, την φετινή σεζόν, εκπομπές του χειρίστου είδους (Big Brother, Next Top Model, Greek Idol κτλ), μαζί με συνηθισμένες και ξαναζεσταμένες σούπες (χαζό-σαπουνόπερες, τούρκικα, Αλ Τσαντίρια και άλλες βλακείες). Μέσα στην θάλασσα της τηλεοπτικής κακογουστιάς, «Το νησί», έρχεται για να ξεχωρίσει!


Μετά τιμής, Αγαθοκλής Αγαθοκλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...