Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Περί Δημοσιογραφίας (εδώ και στην Ιρλανδία)…


Γράφει ο Μαγια

Αίσθηση προκάλεσε η αντιμετώπιση του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν, από συμπατριώτες του δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια press conference, με αφορμή τους χειρισμούς του στην κρίση και την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ. «Είστε ψεύτης, είπατε ψέματα, δεν προδώσατε μόνο το κόμμα σας αλλά και ολόκληρο τον Ιρλανδικό λαό, πρέπει να παραιτηθείτε…»!
Αναπόφευκτοι οι συνειρμοί. Στην Ελλάδα, ο δημοσιογραφικός… πολιτισμός λειτουργεί αποτρεπτικά στη διατύπωση παρόμοιων… αγενών παρατηρήσεων ή ερωτήσεων σε οποιονδήποτε πρωθυπουργό, ακόμη και υπουργό. Ο βαθμός αυτονομίας των δημοσιογράφων είναι αντιστρόφως ανάλογος του εύρους των σχέσεων διαπλοκής των βαρόνων των ΜΜΕ με τους ισχυρούς της πολιτικής εξουσίας.
Για του λόγου το αληθές, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα δελτία ειδήσεων των «οκτώ»…
Υπάρχουν και δημοσιογράφοι, οι οποίοι σεβόμενοι το ρόλο τους, υπερασπίζονται την ανεξαρτησίας της γνώμης τους, αλλά είτε... βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιότυπου περιορισμού, είτε έχουν οδηγηθεί εκτός συστήματος!
Αλλά, προκειμένου να αντιληφθείτε καλύτερα τη διαφορά μεταξύ ελληνικής και ιρλανδικής Δημοσιογραφίας, αναφέρουμε το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής(!) εφημερίδας «Σάντεϊ Ιντιπέντεντ», η οποία είχε τίτλο «Η οργή ενός έθνους θα διώξει τον Κάουεν» και παρουσίαζε, με τη μορφή... επικήρυξης, τα κεφάλια και των 15 μελών της κυβέρνησης, με τους οκτάστηλους τίτλους: «Είπατε ψέματα, μας εξαπατήσατε, φύγετε τώρα για χάρη της Ιρλανδίας»! Στο δε κύριο άρθρο έγραφε: «Σφάξτε τους όλους μετά τα Χριστούγεννα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...