Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων


Πολλοί ψυχολόγοι έχουν επισημάνει το φαινόμενο της μελαγχολίας τον εορτών. Άκρως επίκαιρη λοιπόν είναι η έκδοση «Χριστουγεννιάτικη θλίψη» (εκδ. Αρμός). Το ενδιαφέρον είναι ότι το βιβλίο, υπογράφει ένας συγγραφέας που προέρχεται από το χώρο της Εκκλησίας, ο πατήρ Σταύρος Κοφινάς.

Μεγαλωμένος στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1976. Μετά τις θεολογικές του σπουδές, εκπόνησε το διδακτορικό του στην κλινική ψυχοθεραπεία και ποιμαντική ψυχιατρική μέριμνα. Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε τομείς της ψυχολογίας και της ποιμαντικής και το νέο του βιβλίο, φωτίζει με διαφορετικό τρόπο ένα γνωστό θέμα.

Μέσα από τα κείμενα του μικρού αυτού βιβλίου, ο συγγραφέας παραθέτει τα ψυχολογικά αίτια που κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων αισθανόμαστε περισσότερη μοναξιά, ενώ αναλύει τους φόβους και τις συμπεριφορές του σύγχρονου ανθρώπου. Προσεγγίζει τον εορτασμό των Χριστουγέννων μέσα από την Ορθόδοξη παράδοση, και ταυτόχρονα δίνει μία εξήγηση για την μοναξιά και τη ματαιότητα που νιώθει ο σύγχρονος άνθρωπος, απομακρυσμένος από τις βασικές αξίες της ζωής. Όπως επισημαίνει στο βιβλίο του, «...Ο φανταστικός και τεχνητός κόσμος που έχουμε δημιουργήσει γύρω από τα Χριστούγεννα, είναι στην πραγματικότητα μία προσπάθεια του ανθρώπου να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο μέσα στον οποίο θα βρει νόημα και αξία και την ανθρώπινη συμπαράσταση που τόσο λείπει από τη ζωή του».

Ο π. Σταύρος Κοφινάς έχει μεγάλη πείρα ως ψυχοθεραπευτής και ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με την ποιμαντική. Είναι συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας. Στα πλαίσια της διακονίας του έχει συντονίσει πολλές ψυχοθεραπευτικές ομάδες, ιδιαίτερα για ζευγάρια γονείς και νέους. Έχει οργανώσει και έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για κληρικούς, ιατρούς, νοσηλεύτριες και κοινωνικούς λειτουργούς.


Πληροφορίες: «Χριστουγεννιάτικη θλίψη» του π. Σταύρου Κοφινά, εκδόσεις Αρμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...