Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Θα εισακούσει η κυβέρνηση το ΟΧΙ του κόσμου στο τζόγο;


Τα επιχειρήματα του κόσμου κέρδισαν τα συμφέροντα στη διαβούλευση για το τζόγο. Μένει να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση.
Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων

Η δημόσια διαβούλευση για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών αναδείχθηκε σε μία από τις δημοφιλέστερες του OpenGov.
Πάνω από 1.200 απόψεις-απαντήσεις κατατέθηκαν, ορισμένες θύμιζαν πολεμικές απειλές. Εγινε σαφές ότι για το άνοιγμα της αγοράς του τζόγου ενδιαφέρονται ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τζόγο (διαδικτυακές και μη). Οι υπόλοιποι διαφωνούν επί της ουσίας.
- Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ ζητούν να επιτραπεί η λειτουργία των VLT (φρουτάκια) στα πρακτορεία τους. Θεωρούν ότι μόνο έτσι διασφαλίζονται τα έσοδα του κράτους και η προστασία του κοινωνικού συνόλου, καθώς τα πρακτορεία είναι ελεγχόμενοι χώροι. Για το τζόγο στο Ιντερνετ ζητούν φυσικά να παραχωρηθεί και αυτός στον ΟΠΑΠ, με επιχειρήματα κατά των off-shore εταιρειών διαδικτυακού τζόγου, που θεωρούν ότι δεν μπορούν να φορολογηθούν και του υψηλού κινδύνου εξάρτησης των παιδιών που σερφάρουν καθημερινά στο Ιντερνετ.
- Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών θεωρούν ότι καταστράφηκαν με την απαγόρευση του 2002 και απαιτούν από το κράτος να επανορθώσει. Με βάση τα λεγόμενά τους, τα VLT (φρουτάκια), που προτείνει η κυβέρνηση, θα καταστρέψουν οικογένειες, ενώ τα παιχνίδια AWP (και πάλι φρουτάκια), που κατασκευάζουν τα μέλη της ομοσπονδίας τους, είναι ασφαλέστερα για τους πολίτες. Επιπλέον, η εγκατάσταση κουλοχέρηδων ελληνικής κατασκευής θα δώσει ώθηση στις πληγείσες ελληνικές επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
- Ο ΟΔΙΕ κατέθεσε και αυτός την άποψή του: για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση τυχερών παιχνιδιών στις κεντρικές εγκαταστάσεις και στο δίκτυό του, ώστε η εταιρεία να ενσωματώσει δραστικές και ουσιαστικές βελτιώσεις, τόσο για την ίδια όσο και για την τοπική οικονομία.
Η άλλη πλευρά ήταν οι πολίτες που δεν έχουν κάποιο συμφέρον από τα VLT, τα AWP ή όποια άλλα αρχικά μπορεί να έχουν οι διάφοροι τύποι κουλοχέρηδων. Απλοί πολίτες «ακύρωσαν» το βασικό επιχείρημα των κατασκευαστών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά και της κυβέρνησης, για την επιβολή του τζόγου, λόγω σχετικής απόφασης της Ε.Ε.
Σε απάντηση του επιβεβλημένου της απόφασης για τον ηλεκτρονικό τζόγο, αναρτήθηκαν τα πλήρη κείμενα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καταδικάζουν τη χώρα μας για την απαγόρευση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών, αλλά επιτρέπουν την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών. Δημοσίευσαν επιχειρήματα και ανάρτησαν έρευνες για τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάπτυξη του τζόγου στην αγορά και την περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών. Ορισμένοι ανάρτησαν και αιχμηρά σχόλια κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για στημένο παιχνίδι και διαβούλευση χωρίς νόημα, αφού θεωρούν ότι ήδη έχει αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς και οι επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν.
- Στον διαδικτυακό τζόγο καταγράφηκαν άνω των 300 σχολίων (δηλαδή 25% της συνολικής διαβούλευσης) και έχουμε ιδιώτες, που είτε διαλέγουν μία από τις προτεινόμενες επιλογές (Δημιουργία ανταγωνιστικής αγοράς με εκχώρηση απεριόριστου αριθμού αδειών με καθορισμένο κόστος) ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, όπως η Betfair με κείμενο 16 σημείων.
- Πολυάριθμα posts κατέθεσαν πολίτες, οικογενειάρχες με τα κλασικά σχόλια για την προστασία των παιδιών, των αδυνάμων, των ανέργων, αυτών που γενικά είναι πιο ευάλωτοι στον τζόγο από το σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...