Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας


Σύντομα ξεκινούν τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων του Μουσείου.
Όπως επισήμανε ο κ. Γερουλάνος, το υπουργείο ενέταξε το έργο, προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΕΣΠΑ. Τόνισε, δε, ότι με την εκτεταμένη δεντροφύτευση το μουσείο θα καταστεί σημείο αναφοράς για το τοπίο της περιοχής, όπως ακριβώς λειτουργούσε το ανάκτορο στην αρχαιότητα.
Παράλληλα, είναι υπό έγκριση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο για τον εξοπλισμό και την ολοκλήρωση της έκθεσης του Μουσείου, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ο υπουργός σημείωσε ότι προβλέπεται η αποθήκευση των ευρημάτων σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, η χρήση σύγχρονων μεθόδων για τη διατήρηση τους και η ηλεκτρονική διαχείριση των πληροφοριών που προκύπτουν από τη μελέτη τους.
Σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας, έχει κατατεθεί προς έγκριση η κατασκευή καναλιών συλλογής και μεταφοράς όμβριων υδάτων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασία Χρυσοστόμου, υπογράμμισε ότι ένα μουσείο οφείλει να αποτελεί ζωντανό οργανισμό και να εμπλουτίζεται διαρκώς με εκθέματα και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, επισήμανε τη σημασία εμπλουτισμού της έκθεσης με αντικείμενα που να καταδεικνύουν τη ζωή στην περιοχή πριν και μετά την ελληνιστική περίοδο.
Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας καταλαμβάνουν χώρο 6.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι επισκέψιμες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το μουσείο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και σε άμεση γειτνίαση με το σύγχρονο οικισμό. Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από το ορθογώνιο αίθριο, που παραπέμπει στην κεντρική περίστυλη αυλή των οικιών της Πέλλας. Διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες, σχετικές με την καθημερινή ζωή, τη δημόσια ζωή, τα ιερά, τα νεκροταφεία και το ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τα νεολιθικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, με έμφαση στην Ελληνιστική εποχή, οπότε η Πέλλα ήταν πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Η κατασκευή του μουσείου χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός» του Γ' ΚΠΣ.

Από ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...