Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ε.Ε.και Γαλλίας για τους Ρομά

Η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ ομιλούσε «εξ ονόματος της Επιτροπής» όταν επέκρινε τη Γαλλία για τις απελάσεις των Ρομά, λένε τώρα οι Βρυξέλλες.
«Αυτού του είδους οι παρεκτροπές, με τις οποίες ένωσε τη φωνή της, είναι ανάρμοστες», δήλωσε ο κ. Λελούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Ο τόνος που χρησιμοποίησε για το θέμα αυτό υπερέβη τα όρια. Η υπομονή έχει τα όριά της, δεν είναι αυτός τρόπος να απευθύνεται κανείς σε ένα κυρίαρχο κράτος», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε σήμερα την υποστήριξή της στην επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ (Λουξεμβούργο), η οποία κατηγορείται από τη Γαλλία επειδή επέκρινε με δριμύτητα τις απελάσεις των Ρομά, υπογραμμίζοντας ότι η επίτροπος ομιλούσε «εξ ονόματος της Επιτροπής».
«Η κυρία Ρέντινγκ ομιλεί εξ ονόματος της Επιτροπής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Πία Αρενκίλντε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστηρίζει την πρωτοβουλία της επιτρόπου του επί της Δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Πολιτών, η Αρενκίλντε πρόσθεσε πως οι εργασίες για να εκτιμηθεί η στάση της Γαλλίας «έγιναν σε συντονισμό με τον πρόεδρο».
Ο Μπαρόζο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς χαρακτήρισε σήμερα «ανάρμοστη παρεκτροπή» τη δήλωση της Ευρωπαίας επιτρόπου Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία παρομοίασε χθες τη στάση της Γαλλίας έναντι των Ρομά με καταστάσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αυτού του είδους οι παρεκτροπές, με τις οποίες ένωσε τη φωνή της, είναι ανάρμοστες», δήλωσε ο κ. Λελούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Ο τόνος που χρησιμοποίησε για το θέμα αυτό υπερέβη τα όρια. Η υπομονή έχει τα όριά της, δεν είναι αυτός τρόπος να απευθύνεται κανείς σε ένα κυρίαρχο κράτος», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
Η αντίδραση αυτή έρχεται ως απάντηση στη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε χθες η κα Ρέντινγκ, εμφανώς ενοχλημένη από την προσπάθεια απόκρυψης της ύπαρξης γαλλικής εγκυκλίου για τις απελάσεις η οποία στοχοποιεί ειδικά τους Ρομά. «Προσωπικά έχω συγκλονιστεί από την κατάσταση αυτή, η οποία δίνει την εντύπωση ότι ορισμένοι άνθρωποι ξερριζώνονται από ένα κράτος-μέλος (της Ε.Ε.) απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη εθνοτική μειονότητα. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πίστευα ότι η Ευρώπη δεν θα ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις», δήλωσε η κ. Ρέντινγκ.
«Ως Γάλλος υπουργός, ως Γάλλος πολίτης και γιος αντιστασιακού, δεν μπορώ να αφήσω την κ. Ρέντινγκ να λέει ότι η Γαλλία του 2010 που διαχειρίζεται το θέμα των Ρομά είναι η Γαλλία του Βισύ. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ήταν η έντονη αντίδραση του κ. Λελούς, που σχολίασε ότι «ένα οικονομικό επίδομα και ένα αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την ευρωπαϊκή χώρα καταγωγής τους, δεν είναι στρατόπεδα θανάτου, δεν είναι θάλαμοι αερίου».
«Σήμερα το πρωί είπα ήρεμα [στην κ. Ρέντινγκ] ότι θέλω να πιστέψω πως το πάθος της επικράτησε της λογικής», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
Η κ. Ρέντινγκ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να ζητήσει την έναρξη σε βάρος του Παρισιού διαδικασίας για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ εξαιτίας της ανεπαρκούς υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών και για «μεροληπτική εφαρμογή» του κειμένου αυτού.
Ο κ. Λελούς άφησε να εννοηθεί ότι έλαβε επιστολή από την κ. Ρέντινγκ, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκάλυψε, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 ότι έλαβε κι εκείνος επιστολή από την κ. Ρέντινγκ, στην οποία «ζητά εξηγήσεις για την εγκύκλιο».
«Επισημαίνω ότι οι ίδιες οι γαλλικές αρχές φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου τις φέρνει σε μία κατάσταση μη ανεκτή. Επισημαίνω το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε μία νέα εγκύκλιο από την οποία απαλείφθηκαν οι αναφορές σε συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα», σχολιάζει σήμερα από την πλευρά της η κ. Ρέντινγκ στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Αναρτήθηκε από Βετεράνος http://trikalagr.blogspot.com/2010/09/blog-post_5391.html#ixzz0zfr4LwPB

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...