Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Κρίσιμη συνάντηση Ρέππα με τους βυτιοφορείς, ενώ μοιράζονται τα φύλλα επιστράτευσης


Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Δ.Ρέππα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτίων. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία αποστολής των εγγράφων κλήτευσης σε εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση. Ένταση και μικροεπεισόδια το πρωί μεταξύ βυτιοφορέων και αστυνομικών έξω από το υπουργείο. «Στεγνά» παραμένουν τα περισσότερα πρατήρια βενζίνης σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, οι νομαρχίες έλαβαν από το υπουργείο Υποδομών, τη σχετική εγκύκλιο για επιστράτευση ιδιοκτητών, οδηγών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.
Ο κ.Μίχας δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τη περιφέρεια της δικής του αρμοδιότητας, η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσεως, θα έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας της νομαρχίας Αθηνών, Νίκος Παπαθέου, σημείωσε ότι η διαδικασία συλλογής στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου αυτά να σταλούν στις αστυνομικές αρχές, απ΄όπου θα γίνει η διανομή των εγγράφων κλήτευσης.
Οι κυρώσεις, σε όσους δεν συμμορφωθούν, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς θα διωχθούν για κακούργημα με την αυτόφωρη διαδικασία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίτερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έξω από το υπουργείο Μεταφορών, αντιδρώντας στην επίταξη. Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών. Οι απεργοί επιτέθηκαν σε τρεις δημοσιογράφους και ένα τηλεοπτικό συνεργείο.
Την ίδια ώρα, εξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου έχουν παραταχτεί δεκάδες βυτιοφόρα των απεργών, ενώ τα ιδιωτικά βυτιοφόρα έχουν ξεκινήσει και πάλι τον ανεφοδιασμό ορισμένων πρατηρίων.
Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας, βυτιοφορείς παρέμειναν στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στη Θεσσαλονίκη, μη επιτρέποντας τον εφοδιασμό βυτιοφόρων και φορώντας μπλουζάκια, που έγραφαν «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ». Σημειώθηκαν, μάλιστα, και μικροεντάσεις, ενώ η αστυνομία τηρεί διακριτική παρουσία, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από το χώρο των διυλιστηρίων.
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων εμφανίζονται ανοιχτοί στο διάλογο με το υπουργείο Μεταφορών, σε περίπτωση άρσης της επιστράτευσης. Διαφορετικά, είναι αποφασισμένοι να δώσουν τα φορτηγά τους, αλλά δεν δέχονται την πολιτική επιστράτευση.
Όπως δήλωσε στο MEGA, ο γενικός γραμματέας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, Άγγελος Φάλαρης, οι βυτιοφορείς είναι έτοιμοι να δώσουν τα φορτηγά τους να τα οδηγήσουν οι φαντάροι, αλλά οι ίδιοι δεν δέχονται να επιστρέψουν στο τιμόνι.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο διάλογο, με την προϋπόθεση όμως οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων να σταματήσουν την απεργία που έχει δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά.
«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο... Η διαπραγμάτευση δε σταματά αλλά όχι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», δήλωσε στη ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας.
Η απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ελήφθη μετά το ναυάγιο στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Υποδομών με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών βυτιοφόρων την Τετάρτη.
Με την συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξουσιοδοτεί υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η παρατεταμένη απεργία τους «ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη».
Την ίδια ώρα, «στεγνές» από καύσιμα έχουν μείνει πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια έχουν γίνει ήδη ορατές, καθώς εντείνονται τα προβλήματα στην τροφοδοσία σε όλη την επικράτεια.

Αντιγράφηκε από http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...