"Η κρατική σελίδα apografi.gov.gr χρησιμοποιεί το Google Analytics και στέλνει όλα τα προσωπικά δεδομένα σε αμερικάνικη ιδιωτική εταιρεία"
Αλήθεια, τι έχει να πει η Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ( ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ;;) για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από κρατική!! σελίδα προς αμερικάνικη ιδιωτική εταιρεία;
Αναρωτιέται κανείς εύλογα... γιατί αυτοί οι ανεκδιήγητοι κομπιναδόροι εγκατέστησαν το Google Analytics σε μια κρατική σελίδα που σκοπό έχει την απογραφή των δημόσιων υπαλλήλων. Μιλάμε για μια υλοποίηση ιδιωτικής, πολυεθνικής εταιρείας, που έχει την έδρα της στις Η.Π.Α., επομένως υπόκειται στο αμερικάνικο δίκαιο και μεταφέρει αυτόματα τα προσωπικά δεδομένα που καταγράφονται μέσα από το Google Analytics σε βάσεις δεδομένων που είναι εγκατεστημένες σε αμερικάνικο έδαφος, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο έγινε η αρχική συλλογή.
Μια κρατική σελίδα λοιπόν που τις τελευταίες μέρες προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είτε για τους σκοπούς της απογραφής είτε για ενημέρωση, χρησιμοποιεί μια ιδιωτική εφαρμογή, που έχει γενική αναφορά στη σελίδα http://www.google.com/analytics/, όπου και μπορεί όποιος δε γνωρίζει σχετικά να ενημερωθεί για τις δυνατότητες αυτού του συστήματος.
Δεν υπάρχει καμία δημόσια εγγύηση για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, γιατί από τη στιγμή που καταγράφονται από το Google Analytics, η Google μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, να τα αξιοποιήσει, να τα παραχωρήσει ή να τα πουλήσει σε όποιον θέλει, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υπηρεσία, κράτος, εταιρεία. Από τη στιγμή που υπάρχει η συναίνεση του webmaster μέσω της εγκατάστασης στον server (στην συγκεκριμένη περίπτωση, των κομπιναδόρων της χούντας Παπανδρέου), η Google έχει νομικά το δικαίωμα να κάνει ό,τι γουστάρει με αυτά τα δεδομένα. Και κανένας δε μπορεί να της πει τίποτα, μιας και η συλλογή των στοιχείων υπόκειται στο αμερικάνικο δίκαιο.
Και να πει κανείς ότι δεν υπάρχουν υλοποιήσεις ανοιχτού κώδικα που να προσφέρουν λειτουργίες στατιστικών, ανάλυσης επισκεψιμότητας κ.τ.λ.!
Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για SSL (https) σύνδεση. Αυτό θα κόστιζε κάποιες δεκάδες Ευρώ (στην κυριολεξία) και θα έπρεπε να στερηθεί ο Λοβέρδος ένα από τα πρωινά του κρουασάν.
Τελικά, λεφτά για ηλεκτρονικές υποδομές υπάρχουν μόνο όταν είναι να γίνει attack σε κάποια κινηματική σελίδα."
popolaros
Αναρτήθηκε ατο blog ksipnistere
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου