Μεταξύ εμπορικού θριάμβου και φιάσκου ισορροπεί η Apple, τις πρώτες ημέρες διάθεσης της ναυαρχίδας των προϊόντων της, καθώς οι πωλήσεις του iPhone 4 εκτινάσσονται στα ύψη, αλλά η επιτυχία κηλιδώνεται από τα προβλήματα λήψης των συσκευών και στις ΗΠΑ ήδη κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές κατά της Apple. Στην Ελλάδα, εν τω μεταξύ, Cosmote και Vodafone συνεχίζουν να λαμβάνουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το iPhone από καταναλωτές, ενόψει της διάθεσής του τον Αύγουστο, σφυρίζοντας αδιάφορα για τα τεχνικά προβλήματα που είναι ήδη γνωστά.
Στις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιαπωνία, τις πρώτες χώρες όπου διατέθηκε, το iPhone 4 έγινε ανάρπαστο: σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Apple, μέχρι τις 26 Ιουνίου είχαν πουληθεί πάνω από 1,7 εκατ. συσκευές! Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις το στοκ συσκευών εξαντλήθηκε και αρκετοί καταναλωτές περίμεναν μάταια να τις αποκτήσουν. Τώρα, η εταιρεία προγραμματίζει την εισαγωγή του iPhone σε άλλες 18 χώρες μέσα στον Ιούλιο και από τον Αύγουστο έρχεται το «τρίτο κύμα», στο οποίο εντάσσεται και η Ελλάδα.
Ωστόσο, αυτή η πρωτοφανής, ακόμη και για την ίδια την Apple, εμπορική επιτυχία του smart phone στιγματίζεται από ένα αρκετά σοβαρό, όσο και σπάνιο στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας –παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του «αφεντικού» της Apple, Στιβ Τζομπς- τεχνικό πρόβλημα: αν το iPhone 4 κρατηθεί από την κάτω αριστερή γωνία κατά τη διάρκεια μιας κλήσης, το σήμα λήψης εξασθενεί μέχρι… εξαφάνισης.
Στα παράπονα χιλιάδων καταναλωτών, ιδιαίτερα όσων έχουν την ατυχία να είναι αριστερόχειρες και να κρατούν συχνά τη συσκευή με τον… απαγορευμένο τρόπο, η Apple απάντησε με αρκετή αλαζονεία: δεν παραδέχθηκε ότι υπάρχει κατασκευαστικό ελάττωμα στη συσκευή, αλλά απλώς συμβούλευσε τους κατόχους «να αποφεύγουν να το κρατάνε από την κάτω αριστερή γωνία με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουν και τις δύο πλευρές της μαύρης λωρίδας στο μεταλλικό περίβλημα».
Ο Στιβ Τζομπς, απαντώντας σε ένα χρήστη που του έστειλε e-mail για να διαμαρτυρηθεί για το πρόβλημα λήψης, συμβούλευσε τον καταναλωτή ως εξής: «απλώς μην το κρατάς με αυτό τον τρόπο. Όλα τα τηλέφωνα έχουν ευαίσθητες περιοχές»! Όσοι χρήστες επιμένουν, πάντως, να κρατούν το τηλέφωνο… λάθος, σύμφωνα με την Apple, δεν έχουν παρά να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη και να αγοράσουν μια ειδική θήκη, με την οποία προστατεύεται η κεραία του από την επαφή.
Με απλά λόγια, η Apple δεν αναγνωρίζει ότι αποτελεί κατασκευαστικό πρόβλημα η ενσωμάτωση της κεραίας στο μεταλλικό εξωτερικό περίβλημα του κινητού, αντί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες συσκευές. Και μεταφέρει στους χρήστες το πρόβλημα, επιβάλλοντάς τους να κρατούν με συγκεκριμένο τρόπο τη συσκευή, ή να επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για αγορά θήκης.
Θέλοντας, μάλιστα, να πείσει, ότι όλα αυτά μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε κινητό, η εταιρεία ισχυρίσθηκε, ότι «το κράτημα οποιουδήποτε κινητού τηλεφώνου θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της απόδοσης της κεραίας, με ορισμένα σημεία να είναι χειρότερα από άλλα, ανάλογα με την τοποθέτηση της κεραίας».
Εκτός από αυτό το πρόβλημα, πρέπει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκαν και άλλα από χρήστες που έσπευσαν να αποκτήσουν το iPhone 4 στις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του. Γι’ αυτά τα προβλήματα, η κοινότητα των χρηστών διχάζεται και ορισμένοι τα περιγράφουν ως αρκετά σοβαρά, ενώ άλλοι τα υποβαθμίζουν. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι η οθόνη υψηλής ευκρίνειας εμφάνιζε… κιτρινίλες σε ορισμένα σημεία, ενώ ορισμένοι χρήστες ανέφεραν ότι το κινητό, που κατά κατασκευαστική πρωτοτυπία έχει γυαλί και στις δύο όψεις του, είναι ιδιαίτερα ευπαθές σε συνηθισμένα χτυπήματα, που τα περισσότερα κινητά μπορούν να αντέξουν. Ένα σπάσιμο στη γυάλινη οθόνη του i-Phone έχει κόστος επισκευής 250 δολάρια στις ΗΠΑ, το οποίο οι χρήστες θα πρέπει να υποστούν, αν είναι έστω και ελάχιστα απρόσεκτοι.
Πάντως, για το σοβαρότερο πρόβλημα, αυτό με την εξασθένιση του σήματος λήψης, η Apple βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, που είναι ιδιαίτερα αυστηρή ως γνωστόν σε τέτοιες περιπτώσεις: όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg, ήδη τρεις καταναλωτές έχουν υποβάλει αγωγές σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φραντσίσκο, όπου εδρεύει η Apple, κατηγορώντας την εταιρεία ότι πούλησε εν γνώσει της ελλατωματικά προϊόντα. Μάλιστα, οι δύο από τους ενάγοντες επιδιώκουν, όπως επιτρέπει η αμερικανική νομοθεσία, να μετατραπούν οι αγωγές τους σε συλλογικές αγωγές, εκπροσωπώντας και άλλους θιγόμενους καταναλωτές, που θα ενδιαφερθούν να κινηθούν δικαστικά.
«Η πώληση του iPhone από την Apple χωρίς να ενημερωθούν εκ των προτέρων οι καταναλωτές για αυτή την κατασκευαστική ατέλεια, την οποία η εταιρεία γνώριζε, συνιστά παραπλανητική πρακτική και απάτη», τονίζει στο κείμενο της αγωγής του ένας από τους ενάγοντες. «Παραλείποντας να αποκαλύψει αυτή την ατέλεια, η Apple διέπραξε απάτη με μαζικό χαρακτήρα, εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ανύποπτων πελατών», προσθέτει ο ενάγων.
Στην Ελλάδα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote και Vodafone, έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν άμεσα για τη διαθεσιμότητα της συσκευής στην Ελλάδα και θα έχουν τη δυνατότητα να την αποκτήσουν στα τέλη Αυγούστου κατά προτεραιότητα. Οι δύο εταιρείες δεν έχουν γνωστοποιήσει σε ποια τιμή και με ποια επιδότηση θα διαθέτουν τη συσκευή, αφήνοντας τους καταναλωτές να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, γνωρίζοντας μόνο ότι θα αποκτήσουν το iPhone, χωρίς «περιττές λεπτομέρειες»...
Έτσι, όποιος επιδιώξει να αγοράσει μέσω των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας το i-Phone, καλείται να ενημερωθεί προσεκτικά από τον Τύπο και το διαδίκτυο, γιατί μετά την απομάκρυνση από τα ταμεία των δύο εταιρειών ουδέν λάθος θα αναγνωρισθεί…
Από το www.sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου