Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Απόψε η μεγαλύτερη βροχή από «πεφταστέρια» !


Τη νύχτα της Πέμπτης (προς Παρασκευή) αναμένεται το αποκορύφωμα της «βροχής αστεριών που πέφτουν», τα οποία θα... κατακλύσουν και τον ελληνικό ουρανό προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους... ξενύχτηδες. Το φαινόμενο των Περσείδων αναμένεται να εντυπωσιάσει όσους θελήσουν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό το βράδυ, αφού η βροχή από «πεφταστέρια» θα είναι ορατή από τη Γη της χώρας μας περιλαμβανομένης.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τέτοια εποχή χιλιάδες διάττοντες αστέρες ξεκινούν από τον αστερισμό του Περσέα για να διασχίσουν τον ουρανό με μεγάλες ταχύτητες, συνθέτοντας μια φαντασμαγορική εικόνα. Η βροχή των αστεριών θα διαρκέσει τρεις μέρες, με την κορύφωση να έρχεται το βράδυ της Πέμπτης. Λέγεται μάλιστα από ειδικούς της NASA ότι ο φετινός «χορός των Περσείδων» θα είναι ο πιο θεαματικός των τελευταίων πέντε χρόνων, καθώς αναμένεται πτώση μετεώρων με μέσο ρυθμό 50-80 την ώρα.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα από τη χώρα μας. Οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί από κάθε σημείο της Ελλάδας, αρκεί να μην υπάρχει τριγύρω μεγάλος φωτισμός. Φέτος βοηθά την ορατότητα του φαινομένου και το γεγονός ότι η αυγουστιάτικη σελήνη είναι ολίγων ημερών και άρα όχι τόσο λαμπερή.
Ειδικά φέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του ηλίου και μέχρι τις 10:00 το βράδυ, όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και ένα της Σελήνης θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα μοναδικό θέαμα και ίσως μια από τις πιο ρομαντικές βραδιές της χρονιάς...

Από http://sarotiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...