Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ταυτοποιήθηκε ο ιός του «Δυτικού Νείλου»


Δεκαέξι ασθενείς εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον ιό του «Δυτικού Νείλου», όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, «μέχρι στιγμής, για τα 16 περιστατικά που είναι στην πλειονότητά τους υπερήλικες, έχει τεκμηριωθεί και εργαστηριακά και κλινικά, ότι πρόκειται για τον ιό του δυτικού Νείλου».
Αυτός ο ιός, σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι γνωστός από πάρα πολλά χρόνια, ενδημεί στη Μεσόγειο και έχει κάνει επιδημίες σε πολλά κράτη, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία, ειδικότερα σε περιοχές που είναι κοντά σε εκβολές ποταμών και εκεί που υπάρχουν αποδημητικά πουλιά.
«Αναμενόμενα ήταν, λοιπόν, τα περιστατικά που είχαμε και εμείς και ευτυχώς το κατάλαβαν πάρα πολύ γρήγορα οι γιατροί στο νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων», εκτίμησε η κα Παππά.
Σημειώνεται ότι ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από κουνούπια, το γένος Culex που συναντώνται ευρέως στη χώρα μας γι αυτό και η καθηγήτρια έκανε έκκληση στον κόσμο να προσέχει τα κουνούπια με τους γνωστούς τρόπους, όπως τη χρήση εντομοαπωθητικών και τις σίτες στα παράθυρα.


«Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό. «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κα Παππά.
«Σε πλήρη ετοιμότητα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι και το νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων, διαβεβαιώνοντας, δια του διοικητή του Πέτρου Σερίδη, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 12 ασθενείς με εγκεφαλίτιδα που οφείλεται, σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις, στον ιό του «Δυτικού Νείλου». Επιπρόσθετα, ένας ασθενής είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ένας πήρε ήδη εξιτήριο και 2 απεβίωσαν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι ασθενείς είναι ηλικίας 23 έως 80 ετών και στην πλειονότητά τους άνω των 70.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...